Vysoke Myto, CZ:
Teplota: 16.8 stC
Vlhkost: 67.6 %

Dovolená s modelářem s kuní odbočkou



Na dovolenou, případně na prázdniny, se těší kdekdo. Modeláři (muži) jsou v tomto ohledu plně srovnatelní se žáky šestého ročníku základní školy. Měsíce předem dokáží plánovat, co nového postaví a kam pojedou létat. Spřádají spletité plány se svými modelářskými přáteli (muži), na kterém letišti, ve který den a hodinu se setkají. Dovedně koordinují trasy zájezdů tak, aby v cílovém místě našli alespoň jednu spřízněnou duši. Kolem 25. června má modelář perfektně vypracovaný cestovní plán, který zahrnuje třiadvacet přesunů během čtyř týdnů, včetně hvězdicových výletů na letiště okolních států.

Vše se však odehrává jaksi ve virtuální rovině, protože modelář do svých plánů zapomněl zasvětit rodinu. 26. června večer manželka praví: "Měl bys zkontrolovat potápěčské vybavení, za pár dnů odjíždíme. Jo, a taky prohlídni kola, až přijedem, užnebude čas je spravovat." Modelář ve svém virtuálním světě příliš nechápe, na co bude na letišti potřebovat šnorchl a ploutve. Pak usoudí, že žena chce dětem udělat kurz potápění v požární nádrži a úkol splní. Bicykly jsou na letištích uznávaným dopravním prostředkem, takže tento požadavek ho ani nezarazí.

Manželka mu však dává další podivné úkoly. Má například jít vyměnit kuny. Modelář si představí, jak na chalupě na půdě loví chlupatou hbitou potvoru, která tam už tři roky bydlí a ne a ne se odstěhovat, a vyměňuje ji se sousedem za jinou. Nechápe smysl této akce. Kdyby už náhodou kunu ulovil, rozhodně ji s nikým vyměňovat nebude. V pytli ji odveze aspoň třicet kilometrů daleko a bude doufat, že kuna nenajde cestu zpátky.

Opatrně se tedy zeptá, jak to žena myslí. Dostane se mu podrážděné odpovědi: "A čím si myslíš, že se v Chorvatsku platí?" "Ty jedeš do Chorvatska?" "MY VŠICHNI JEDEME DO CHORVATSKA. Jako vloni, předloni a od té doby, co máme děti, každý rok. Odjíždíme pozítří a potřebujeme na cestu peníze. V Chorvatsku se platí kunami. Kuny jsou tedy peníze na naši dovolenou v Chorvatsku."

Kuní odbočka: Kuna lesní, případně kuna skalní, je velmi elegantní šelmička. Živí se například drobnými hlodavci. Je poměrně plachá, takže ji spatříte spíš výjimečně. Pokud se vám ovšem nastěhuje na půdu, víte o její přítomnosti každou noc, když vám šmejdí nad hlavou. Vyvede-li na půdě mladé, což se stává každý rok, slyšíte každonočně cirkusovou produkci kuní rodiny v přímém přenosu. Vše, co jste na půdu odložili, se pro mladé kuny stává hračkou a prolézačkou. No, představte si třídu dětí mateřské školky na hřišti. Rychlost pohybu znásobte deseti. Místo křiku dosaďte pištění a je to ono.

Kuna je chráněná šelma. Je také užitečná. Vsaďte se, že na půdě už žádné myši nebudou. V přízemí si sice myši mohou pořádat myší karneval, ale na půdě - ani myší ocásek. Kuna je čistotná, kálí i močí stále na jednom místě. Nemáte-li dobrou izolaci, pak kuna smrdí. Kuna je šikovná, dokáže vyběhnou na střechu po kolmé zdi. Poťape vám čerstvě nabílenou fasádu. Cestou zpátky vám udělá slušivý vzorek na střeše auta. Kuní stopy s jistotou poznáte do konce života.

Sečteno a podtrženo: kuna v domě není pro mě. Kuna se nerada stěhuje a špatně chytá. Proto že je chráněná, musíte jí buď znechutit pobyt ve vašem domě, nebo ji chytit živou a odvézt za hory a doly. Pokud se zeptáte místního hajného, co s tím, dostane se vám pochybné rady, abyste si ochočili kuní mládě, že prý se dá vychovat jako kotě. Další rady není hajný ochoten autorizovat, aby se nedostal do konfliktu se zákonem na ochranu přírody. Sousedi vás nejprve politují a pak předhodí radu lidového mudrce: Pán domu musí pomočit teritorium, kde kuna žije. Je-li silnější osobnost než kuna, šelma se vystěhuje. Tuto radu jsme nevyzkoušeli, přesto se kuna z naší chalupy dobrovolně odstěhovala. Patrně jí vadila několik let trvající hlučná rekonstrukce. Nastěhovala se k sousedům a my jim teď udělujeme dobře míněné rady.

Modelář se tedy dozví, že jede s rodinou k moři. V duchu zaúpí nad svým pečlivě vypracovaným itinerářem a vyzvídá dál. "Pak přece jedeme na Šumavu na kola a potom na tu tvoji modelářskou sešlost!" Nenápadnými dotazy zjistí, že manželka plánovala důkladněji než on, a že: zájezd do Chorvatska je už zaplacený, týden na Šumavě stráví s kamarády svých dětí a jemu zbývá pouhý týden na středočeském letišti. Protože je modelář moudrý muž, uzná, že je to VÝBORNĚ naplánovaná dovolená. Zruší tři čtvrtiny svých virtuálních plánů. Jeho modelářští přátelé si oddechnou, protože u nich došlo k podobné situaci. Nakonec se všichni setkají na modelářském táboře na letišti Sazená. Pracují v polních podmínkách na svých modelech, létají, hrají si s dětmi (na létání), uspořádají kurz potápění v požární nádrži, absolvují Závod míru na kolech kolem letiště, zpívají u táboráku a opékají sebe i špekáčky. Pro děti i dospělé se koná několik napínavých her spojených s hledáním ztracených modelů a jejich částí. Systém bodování je založen na finanční hodnotě nalezených trosek. Nejvíce se cení drahá elektronika, která se zároveň nejhůř hledá. Manželky pilně odpočívají a fotografují prázdninové dění. Některé dokonce pouze večer dojíždějí z práce. Nejotrlejší manželky svěří modeláři děti do celotýdenní péče a užívají si volných odpolední a večerů po svém. Obejdou všechny dostupné výstavy, na které modeláře nedostanou ani párem volů (netýkají se modelářství ani letectví). Dvakrát si v kině zaslzí u dojemného filmu a zbytek času nedělají nic. Ve skutečnosti akumulují duševní energii na další rok s modelářem.

Protože prázdniny jsou dlouhé, příště budeme s modelářem na chalupě.

Renáta Eremiášová
RC Modely 7/2001